Vreugde

Posted on 7 januari 2016 By

Een nieuw jaar is van start gegaan en ongetwijfeld zijn er tal van mensen die zijn begonnen met goede voornemens. Misschien heb je zelf wel een lijstje gemaakt. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die op zo’n lijstje hebben staan dat ze dit jaar willen bouwen aan hun vreugde. Ik denk niet dat het er veel zijn, misschien wel niemand. Toch is vreugde een belangrijk aspect in ons leven. Een aspect wat we helaas met z’n allen dreigen te verliezen.
Wat is vreugde ? Met vreugde wordt niet bedoeld blij zijn met b.v. een goed cijfer of een mooi cadeau. Het is ook niet het gevoel wat je krijgt als je een mooie natuurfilm ziet of een positieve ervaring hebt. Vreugde is iets wat relationeel is. Daar bedoel ik mee dat je er iemand anders bij nodig hebt. Vreugde is het gevoel dat je krijgt als iemand laat merken dat hij blij is om je te zien, blij om bij je te zijn. Vreugde wordt overgedragen door oogcontact. Het gaat hierbij dus om gezonde en liefdevolle relaties, waarin je jezelf kunt zijn, met je sterke kanten maar ook met je zwakheden.
Vreugde is zo belangrijk omdat het een buffer, een vangnet vormt voor de moeilijke, zware, heftige, verdrietige momenten in ons leven. Het is belangrijk tijdens zulke periode weer terug te kunnen keren naar vreugde. Heb je dit niet geleerd dan is de kans groot dat je blijft hangen in je emoties en negatieve gevoel met als resultaat dat het je gaat beheersen en je uiteindelijk verstikt.
Halverwege dit jaar zal er een boek uitkomen met als titel : “Vreugde begint hier”. Het wil mensen vaardigheden aanreiken die belangrijk zijn om een vreugdestarter te worden. Vreugde voor jezelf en voor de ander. Ik hoop dat dit boek gaat helpen om de wereld te veranderen.

Ik wens je een vreugdevol 2016 toe.

eerdere blogs